Srbolek bankrotirao, nitroglicerin propada u fabrici

Bez autora
Aug 31 2011

Odluka o bankrotu Srboleka već osmi dan je pravosnažna, a 188 radnika ove fabrike je u maju, kada je kompanija otišla u stečaj, ostalo bez posla. Tridesetak radnika jednog od najvećih proizvođača lekova u Srbiji juče je došlo u Privredni sud u Beogradu da čuje ovu vest i sazna dalju sudbinu firme koja im je ostala dužna tri plate. 23. avgusta proglašen je bankrot jer prema izjavi stečajnog upravnika tokom stečaja nije podnet nijedan plan reorganizacije preduzeća. Stečajni upravnik Dragan Perković je potom poveriocima rekao da prema njegovoj proceni postoji mogućnost da se Srbolek proda kao pravno lice i tako naplate njihova potraživanja. Vrednost likvidacione imovine Srboleka je veća od prijavljenih potraživanja tako da će oni biti 100 odsto namiren. Takav ishod doveo bi do toga da ovaj stečaj bude jedan od „najuspešnijih“, ako je to ikako moguće reći za stečaj. Ukupna obaveza Srboleka je 1,1 milijardu dinara, od toga 12,7 miliona dinara duguje se PIO, a ukupna imovina preduzeća je 1,4 milijarde dinara.

Srbolek bankrotirao, nitroglicerin propada u fabriciOdluka o bankrotu Srboleka već osmi dan je pravosnažna, a 188 radnika ove fabrike je u maju, kada je kompanija otišla u stečaj, ostalo bez posla.

Tridesetak radnika jednog od najvećih proizvođača lekova u Srbiji juče je došlo u Privredni sud u Beogradu da čuje ovu vest i sazna dalju sudbinu firme koja im je ostala dužna tri plate.

- Ne znam zašto ste došli u tolikom broju, kada znate da je proglašen bankrot - rekla je sudija Mileva Misailović, gomili ljudi koja je prenatrpala sudnicu 220 u zgradi u Masarikovoj na prvom povereničkom ročištu.

- Ne znamo ništa, zato smo i došli - uglas su rekli radnici. Sudija je potom saopštila da je 23. avgusta proglašen bankrot jer prema izjavi stečajnog upravnika tokom stečaja „nije podnet nijedan plan reorganizacije preduzeća“. Stečajni upravnik Dragan Perković je potom poveriocima, kojih je juče bilo više od 20 u sudnici, rekao da prema njegovoj proceni postoji mogućnost da se Srbolek proda kao pravno lice i tako naplate njihova potraživanja.

- Vrednost likvidacione imovine Srboleka je veća od prijavljenih potraživanja tako da će oni biti 100 odsto namireni - poručio je Perković, na šta je sudija rekla da bi takav ishod doveo do toga da ovaj stečaj bude jedan od „najuspešnijih“, ako je to ikako moguće reći za stečaj. Perković je rekao da je ukupna obaveza Srboleka 1,1 milijardu dinara, od toga 12,7 miliona dinara duguje se PIO, a ukupna imovina preduzeća je 1,4 milijarde dinara. Predlog o prodaji Srboleka kao pravnog lica Perković kaže izneće već na prvoj sednici Odbora poverilaca. Naime, tokom stečaja već je formirana Skupština poverilaca, među kojima su mnoge banke poput OTP, Rajfajzen, Inteze, AIK banke iz Niša, Srpske banke, ali i NIS-a, Ministarstva odbrane, Batuta, Galenike.

Radnici kažu da su razočarani onim što se desilo Srboleku, ne toliko zbog plata koje nisu dobili već zbog sirovina koje „leže“ u fabrici i koje će propasti.

- Dešava se da smo došli do bankrota, iako do toga nije smelo da dođe. Morali smo da nađemo načina da radimo jer u fabrici leži 400.000 kilograma sirovina za nitroglicerin, a država sada uvozi i to u spreju. Hteli smo da radimo, imali smo 80 miliona robe i dovoljno sirovine da radimo do kraja godine, ali od toga nema ništa. Izgleda da je državi lakše da uvozi lekove - kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u ovom preduzeću Zoran Gočević.

Najveći krivac je, smatra on, država odnosno Ministarstvo ekonomije koje je još prošle godine kada su radnici Srboleka proveli više od dva meseca štrajkujući i tražeći isplatu zaostalih plata i normalizaciju proizvodnje, obećalo da će pomoći da se situacija sredi.

U oktobru prošle godine radnici Srboleka su sa tadašnjim vlasnikom Jovicom Stefanovićem Ninijem (koji je ubrzo potom završio u zatvoru) i državom, tačnije ministrom ekonomije Nebojšom Ćirićem postigli Sporazum da će plate biti isplaćene do kraja godine. Radnici su, kao deo kompromisa, pristali da dobiju minimalne zarade. U međuvremenu Nini je zbog sumnje da je izvršio krivična dela utaje poreza oštetivši državu za više od 43 miliona dinara uhapšen i u zatvoru je proveo nekih osam meseci. Država se, međutim, napominje Gočević, nije potrudila da reši probleme Srboleka.

- Niko nam nije pomogao, ostala je ta „gorka pilula“ jer niko nije učinio ništa da se Protokol koji smo potpisali sa državom ispoštuje. Mogu slobodno da kažem da najviše za to krivim ministra Nebojšu Ćirića - napominje Gočević. Radnici kažu da nije isključeno da će Srbolek opet kupiti Nini, preko svojih posrednika, od kojih su neki juče bili u sudnici.

- Veliki broj ovih poverilaca koji su danas ovde mogao je da bude isplaćen jer u fabrici su spremni gotovi lekovi koje je samo trebalo prodati. Tačno je bilo podeljeno koliko čega treba prodati da bi se pojedine banke namirile. Ali od toga nema ništa i nekoj robi već je istekao rok, a drugoj samo što nije - kaže Tomislav Grubić, predsednik sindikata Nezavisnost u Srboleku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik